Cum se încălzeau romanii acum 2.000 de ani: istoria ne-ar putea da sfaturi prețioase, dacă am fi dispuși s-o consultăm

de: Iulia Kelt
26 09. 2022

Una dintre cele mai mari probleme ale omenirii, la ora actuală, este prețul mare la energie, fie ea electrică sau gaz. Așadar, oamenii caută sisteme din ce în ce mai eficiente pentru a mai echilibra un pic raportul dintre consum și cost.

Totuși, este interesant cum, acum 2.000 de ani, cu aproximație, romanii știau să se încălzească eficient și, culmea, destul de ieftin. Se spune că temperatura din locuințele lor putea să ajungă și la 30 de grade Celsius, folosind acest sistem.

Sistemul deștept de încălzire al locuințelor, perfectat de romani

Sistemul folosit de romani pentru a-și încălzi casele poartă numele de hipocaust și acesta a fost folosit și în Antichitate, dar și în Evul Mediu.

Practic, el utilizao podea dublă sub care circula aer cald. Același lucru se întâmpla și cu pereții care erau, la rândul lor, tot dubli.

Ce-i drept, principiul a fost documentat, pentru prima oară, în Grecia Antică, ca mai apoi să fie preluat și de romani, cei care l-au adaptat, într-o primă instanță, pentru terme.

Însă cum ajungea căldura între cele două straturi? Răspunsul este destul de simplu. O anumită parte a clădirii era menită să servească drept cuptor cu lemne, numit praefurnium.

Sistemul era construit din stâlpi de cărămidă care purtau numele de pillettes și funcționau asemenea unor sobe de teracotă, însă mult mai eficient, fiind capabili să păstreze căldura înăuntrul încăperii pentru mai mult timp, cu un cost mai mic.

Aerul cald, provenit din acest cuptor și împins în spațiile goale din pereți ajutau la reglarea temperaturii ambientale, în funcție de necesități.

De asemenea, dacă proprietarul dorea, specialiștii puteau să adauge încă un sistem de tuburi din lut ars, pentru a completa puterea hipocaustului. Aceștia erau băgați direct în pereți.

În cazul în care te întrebai, atfel de instalații s-au regăsit și în provincia romană Dacia, fiind descoperite, de asemenea, inclusiv la Alba Iulia, (Apulum, atunci).